معرفی پروژه
معدن مس زردکوه، واقع در جنوب شرقی ایران، در استان سیستان و بلوچستان، یکی از فرصتهای جذاب سرمایهگذاری در بخش معدن و صنایع معدنی ایران به شمار میآید. این معدن با ذخایر غنی مس، طلا و دیگر عناصر همزاد در تیپ کانیزایی (Volcanogenic Massive Sulfide-VMS)، شرایط ایدهآلی را برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی فراهم میکند. با دردستداشتن گواهی کشف و پروانة بهرهبرداری و نیز مجوزهای لازم و آغاز فعالیتهای اکتشافی و استخراجی، معدن زردکوه به یکی از گزینههای برتر در بخش استخراج و فراوری مواد معدنی در ایران تبدیل شده است.
مزیت جغرافیایی
معدن زردکوه در استان سیستان و بلوچستان و در فاصله 40 کیلومتری جنوب غرب ایرانشهر و 380 کیلومتری جنوب شهر زاهدان و در نزدیکی مسیرهای اصلی زیرساختی قرار دارد که دسترسی آسان برای حملونقل و عملیات صادرات را فراهم میکند. موقعیت جغرافیایی آن، در نزدیکی مرزهای پاکستان و خلیجفارس، امکان دسترسی به بازارهای منطقهای و جهانی را تضمین میکند.
پتانسیل منابع
با اتکا به نتایج بهدستآمده از اکتشاف مقدماتی انجام شده در سطح کل محدودة اکتشافی، تشکیل مواد معدنی زیر شناسایی شده است:
- کانیزایی پلی متال با سولفید بالا و بهویژه مس سولفیدی و طلا و عناصر پاراژنز.
- کانیزایی منگنز عیار بالا در قالب کانی سیلوملان.
- کانیزایی اکسید مس در واحدهای سنگی افیولیتی.
- تشکیل جاسپر خونی (قرمز) و سبز.
- احتمال تشکیل طلای پلاسر در حجم قابلتوجه در آبرفت رودخانة سیلابی.
اکتشاف نیمه تفصیلی در انجام شده در کل محدوده و اکتشاف تفصیلی انجام شده با 2000 متر حفاری عمقی، در دو نقطه به مساحت 2 هکتار از 11 کیلومتر مربع انجام شده است و برنامهی جامع اکتشاف تفصیلی در تمامی 11 کیلومتر مربع آغاز شده و پیش بینی میشود تا آخر سال 1403 پایان یافته و منجر به کشف ذخایر پر حجم تری از آنچه در پروانة بهرهبرداری قید شده است، شود. در برنامهی اکتشاف تکمیلی حدود 20 هزار متر حفاری پیشبینیشده است که انتظار میرود در پی آن ابعاد کمی و کیفی کانسار پلی متال در حدود 50 میلیون تن کانسنگ شناسایی شود.
نتایج اکتشاف تفصیلی در بخش اندکی از محدودة کانیزایی منجر به نتایج زیر شده است:
- شناسایی 860 هزار تن کانسنگ مس سولفیدی با عیار 78/0 درصد بهعنوان ذخیرة قطعی.
- شناسایی 7/1 میلیون تن کانسنگ مس سولفیدی با عیار 78/0 درصد بهعنوان ذخیرة احتمالی.
- شناسایی 3800 تن کانسنگ منگنز دار با عیار 47 درصد بهعنوان ذخیرة قطعی.
- شناسایی 7600 تن کانسنگ منگنز دار با عیار 47 درصد بهعنوان ذخیرة احتمالی.
مجوزها و پروانه ها
معدن زرد کوه دارای پروانه بهرهبرداری حداقلی در مساحت 11 کیلومترمربع به شماره 51873/01/114 است که تا سال 1408 اعتبار دارد که در پی صدور موافقتنامههای سازمان محیطزیست و ادارهی منابع طبیعی و دیگر ارگانهای مرتبط از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان صادر شده است.
ظرفیت فراوری و تولید
مطالعات مهندسی واحد فراوری مس، طلا، مولیبدن و… در دست اقدام بوده و احداث واحد فراوری با ظرفیت تولید سالانه 6000 تن مس کاتد و طلای سولفیدی در کنار واحد فراوری طلای اکسیدی و واحد کانهآرایی منگنز و احتمالا واحد جدایش ثقلی طلای آزاد پلاسری، معدن پلی متال زردکوه را در زمره تولیدکنندگان برتر فلزات گرانبها در منطقه قرار خواهد داد. از سوی دیگر برنامهای در دست بررسی ست که واحد تراش و تولید سنگهای نیمه قیمتی (جاسپر خونی رنگ) با اتکا به آموزش و نیروهای بومی بهمنظور کارآفرینی محلی و مشارکت نیروی کار بومی راه اندازی شود.
تقاضای بازار
باتوجهبه رشد روزافزون تقاضای جهانی برای فلزات رنگین و بهویژه اهمیت طلا و مس در اقتصاد آیندهی جهان و بهویژه به دلیل گذار از مصرف سوختهای فسیلی به انرژی الکتریکی و گسترش پروژههای زیرساختی و توسعة خودروهای الکتریکی، معدن زردکوه با تکمیل شناسایی ذخایر مس و طلا، توانایی تأمین بخشی از این تقاضای رو به رشد در بازارهای آسیایی و اروپایی را دارد.
موقعیت استراتژیک
- نزدیکی معدن به مراکز حملونقل و بازارهای صادراتی، هزینههای لجستیکی را به طور قابلتوجهی کاهش میدهد و سودآوری را افزایش میدهد. علاوه بر این، ثبات سیاسی منطقه و پروژههای زیرساختی در حال انجام، محیطی امن برای سرمایهگذاری فراهم میکند.
- باتوجهبه بحران آب، وجود ذخایر آب سطحی و زیر سطحی در منطقة زردکوه از برتریهای رقابتی این معدن نسبت به معادن دیگر به شمار میرود.
- استفاده از معافیتهای مالیاتی و اعتبارهای پیشبینیشده مناطق محروم، دورة بازگشت سرمایهگذاری را کوتاهتر کرده و تابآوری سرمایهگذار را افزایش میدهد.
پایداری و توسعه آینده
وجود یک ذخیرة اقتصادی پلی متال در کنار
احتمال وجود یک ذخیرة بزرگ پرعیار در حال اکتشاف، بستر مناسبی را بهعنوان یک پنجرة
فرصتی برای شرکت سرمایهگذاری زاگرس بازنموده است و ازاینرو زاگرس بهمنظور خلق
یک اقتصاد پایدار در مسیر توسعة پایدار چشماندازهای زیر را سرلوحة فعالیتهای خود
قرار داده است:
– اکتشاف تکمیلی معدن با اتکا به کدهای اکتشافی بانکپذیر بینالمللی با استفاده از تیمهای اکتشافی ایرانی و استرالیایی.
– طراحی و اجرای معدنکاری با استفاده از روشهای نوین متکی به هوش مصنوعی.
– تولید فلزات رنگی و گرانبها با استفاده از تکنولوژی روز بهمنظور همسویی با مسئولیت اجتماعی، مصرف بهینة آب در صنعت، حفظ محیطزیست و مدیریت کربن تولیدی در صنعت با رعایت استانداردهای بینالمللی.
– توسعه زیرساختهای تولیدی و صنعتی با استفاده از اعتبارهای پیشبینی شده در مناطق محروم.
بهره گیری از تیم متخصص و کارشناسان در سطح بین المللی
گروه سرمایهگذاری زاگرس بهمنظور توسعه پروژه معدن زردکوه اقدام به عقد قرارداد با شرکتها و تیمهای متخصص حوزة اکتشاف، استخراج و فراوری معدن نموده است تا طی آن بتواند در راستای توسعه برنامههای اقتصادی خود در جهت ایجاد ارزشافزوده بیشتر برنامهریزی نماید